>>ASSALAMUALAIKUM pada semua kawan kawan yg sudi intai dapur ibu tok ini...tetiba mood datang tuk buat kuih kesukaan keluarga ni,memang sedap jika dilayan pagi pagi ngan secawan teh kurang manis....laupun x santekkkkk rupanya,tp sadar x sadar setengah loyang leh habis 1 kluarga....
BAHAN-BAHANNYA:-
[LAPISAN BAWAH]>>
2 cawan beras pulut{rendam dengan 1 keping asam gelugur@keping selama 2 jam}
21/2 cawan santan cair + sedikit garam
{BASUH BERSIH BERSIH BERAS PULUT,TOSKAN.JERANG PENGUKUS,KUKUS PULUT SEHINGGA MASAK.
SETELAH PULUT MASAK,GAULKAN DENGAN SANTAN YG DAH DI CAMPUR GARAM TADI.MASUKKAN DALAM LOYANG,TEKAN PADAT PADAT & CAKAR CAKAR SEDIKIT DENGAN GARPU @ HUJUNG PISAU.KETEPIKAN SEKEJAP}
[LAPISAN ATAS]
2 cawan santan pekat[dari 1 bijii kelapa]
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
1/2 cawan gula
3 camb tepung gandum
3 camb tepung kastad
2 biji telur
1 /2 camt garam
{MASUKKAN SEMUA BAHAN KEDALAM BLENDER,BLEND HINGGA HANCUR,TAPISKAN KEDALAM KUALI @ PERIUK,JERANG ATAS API PERLAHAN.KACAU SEHINGGA PEKAT.MATIKAN API}
CARA-CARA:-
1. Masukkan lapisan atas tadi,ke dalam loyang pulut,lapisan bawah tadi.
2. Pastikan pengukus di jerang semasa membuat lapisan atas tadi.
3. kukus selama 30 minit,atau sehingga kuih masak.
4. Sejukkan betul betul dahulu baru lah di potong.
***selamat mencuba bagi yang sudi............
ni la rupanya bila kuih dah masak.......sejukkan dulu baru boleh potong..........
Tiada ulasan:
Catat Ulasan