Bila bukak je puding ni dari acuan,tengok ia basah berkilat,dan dan liur jadi meleleh,so apa lagi potong & ngap la.......
BAHAN-BAHAN:-
13 gm agar agar tali{rendam hingga lembut,toskan}
700 ml air
3 camb gula pasir @ gula perang
2 senduk kecil susu pekat
1 camb susu tepung
1 biji telur{pukul sedikit dengan garpu}
1 camb serbuk koko di campur dengan
2 senduk kecil milo{jadikan pes,dengan di bancuh dengan sedikit air suam}
1/2 camt garam
1 helai daun pandan{Basuh bersih & simpul kemas}
CARA-CARA:-
- Jerang agar agar,air,gula dan daun pandan hingga semuanya hancur.
- Setelah agar agar mendidih,keluarkan daun pandan.
- Masukkan semua susu,garam dan telur,kacau hingga sebati.
- Matikan api,keluarkan 3 senduk kecil agar agar,masukkan kedalam 1 bekas.
- Masukkan pes coklat kedalam periuk agar agar kacau hingga rata dan sebati.
- Masukan 2 senduk bahagian coklat ke dalam acuan,ratakan.
- Masukkan pula 1 senduk bahagian putih.
- Ulang langkah sama sehingga habis semua agar agar tadi.
- Sejukkan sekejap,masukkan kedalam peti ais.
- Potong setelah puding benar benar beku.
- Jika tiada acuan,boleh gunakan loyang sahaja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan