Rabu, 15 Jun 2011

PUDING COKLAT

 musim panas,lau dapat sejukkan tekak dengan puding puding @ jus buah buahan alangkah nyamannya.....
Bila bukak je puding ni dari acuan,tengok ia basah berkilat,dan dan liur jadi meleleh,so apa lagi potong & ngap la.......

 BAHAN-BAHAN:-
13 gm agar agar tali{rendam hingga lembut,toskan}
700 ml air
3 camb gula pasir @ gula perang
2 senduk kecil susu pekat
1 camb susu tepung
1 biji telur{pukul sedikit dengan garpu}
1 camb serbuk koko di campur dengan
2 senduk kecil milo{jadikan pes,dengan di bancuh dengan sedikit air suam}
1/2 camt garam
1 helai daun pandan{Basuh bersih & simpul kemas}
CARA-CARA:-
  1. Jerang agar agar,air,gula dan daun pandan hingga semuanya hancur.
  2. Setelah agar agar mendidih,keluarkan daun pandan.
  3. Masukkan semua susu,garam dan telur,kacau hingga sebati.
  4. Matikan api,keluarkan 3 senduk kecil agar agar,masukkan kedalam  1 bekas.
  5. Masukkan pes coklat kedalam periuk agar agar kacau hingga rata dan sebati.
  6. Masukan 2 senduk bahagian coklat ke dalam acuan,ratakan.
  7. Masukkan pula 1 senduk bahagian putih.
  8. Ulang langkah sama sehingga habis semua agar agar tadi.
  9. Sejukkan sekejap,masukkan kedalam peti ais.
  10. Potong setelah puding benar benar beku.
  11. Jika tiada acuan,boleh gunakan loyang sahaja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan