Khamis, 16 Jun 2011

KEK SPAN @ KEK SARANG SEMUT


BAHAN-BAHAN;-
10 Biji telur { dipukul berasingan }
2 Cawan tepung kek di ayak bersama
2 Camt bicarbonate of soda
2 Cawan gula pasir +
2 Cawan air- jadikan gula hangus { buat awal,dan sejukkan dahulu }
11/4 cawan buttercup @ marjerin biasa
1 Cawan susu pekat manis { kurangkan jika tidak suka manis-saya guna 1/2 cawan saje }
CARA-CARA;-
1}. Pukul telur dahulu sehingga kembang.
2}. Dalam bekas lain,pukul butter dengan susu sehingga sebati,campurkan adunan telur tadi sedikit sedikit hingga habis.
3}. Masukkan bicarbonate of soda dan tepung yg telah di ayak tadi sedikit sedikit hingga habis.
4}. Akhir sekali,perlahan kan speed dan masukkan gula hangus,juga sedikit sedikit sehingga habis dan bergaul rata.
5}. Lajukan sekejap,speed supaya adunan x berketul.matikan speed dan tuangkan adunan ke dalam loyang yg telah di lanserkan dengan sedikit marjerin dan di taburkan sediit tepung.
6}. Bakar di dalam oven yg bersuhu 180'c selama lebih kurang 45 minit @ sehingga kek masak.tergantung pada oven yg kita guna.~~JIKA KELUARGA TAK RAMAI,MEMADAI DENGAN SETENGAH ADUNAN JE~~.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan