Khamis, 16 Jun 2011

KUIH BOKO UBI@TALAM UBI


















 BAHAN-BAHAN;-( LAPISAN BAWAH )
2 Tongkol ubi(sederhana besar)-(Buang kulit dan parut)
1 ketul gula melaka.(jgn habiskan jika tidak suka manis)-(dihiris nipis2)
2 Camt gula pasir
   Sedikit garam.
( LAPISAN ATAS)
3 Camb tepung beras
1 1/2 Cawan santan
1 Camt garam( ikut rasa)
1 Camt gula pasir.
CARA-CARA;-
1). Perahkan sedikit air ubi yg telah diparut.gaulkan bersama semua bahan diatas.
2). Masukkan ke dalam loyang dan tekan kemas2.
3). Masukkan loyang ke dalam pengukus yg telah pun mendidih airnya dan kukus hingga separuh masak( sekali keluar wap).
4). Sementara itu,masukkan semua bahan lapisan atas ke dalam kuali dan kacau dengan api perlahan sekejap.Tutup api.
5). Masukkan lapisan atas ke atas ubi,dan kukus semula hingga kuih masak.sejukkan sebelum di potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan