Selasa, 28 Jun 2011

KURMA HIJAU AYAM

Masakan paling diminati oleh my hubby & son....sekali sebulan mesti kena layan selera mereka....sedap di nikmati dengan nasi,roti jala & lempeng lenggang....izzah guna ayam pencen masa buat masak kurma ni...sedap,isinya liat liat sikit....biasa buat guna ayam kampung & bandar je.......
pandangan dari dekat,tp guna phone je so picnya kureng memuaskan.....tp mablessssssss
BAHAN-BAHAN'-
1 Ekor ayam ( potong ikut suka )
1 Biji kelapa ( jadikan 1 mangkuk sedang santan pekat & 1 mangkuk santan cair )
BAHAN TUMIS;-
4 Biji bawang merah (di mayang)
2 Ulas kecil bawang putih (di mayang)
2 Cm halia muda (di mayang)
2 Camb rempah kurma (campur dengan sedikit,jadikan pes)
2 Camb minyak untuk menumis
BAHAN HIASAN;-
2 Biji bawang besar ( belah 4)
2 Biji lada merah (belah 2 jgn putus)
2 Biji lada hijau (belah 2 jgn putus)
1 Batang lobak merah (potong lbh krg 3 cm dan belah 4)
1 Biji Kentang ( belah 4)-(jika suka)
  Garam,gula dan serbuk perasa secukupnya.
  ( 1 cm kunyit hidup-di tumbuk lumat,masukkan sedikit air masak ,kacau dan tapiskan,ambil airnya)
CARA-CARA;-
1). Basuh bersih2 ayam dan toskan ( jika gunakan ayam tua @ kampung,rebus dulu hingga separuh empuk )
2). Panaskan minyak,masukkan bahan tumis dan tumis lah sehingga naik bau.
3). Masukkan rempah kurma,kacau hingga rata.
4). Masukkan ayam dan santan cair,kacau sesekali dan biarkan kuah mendidih sekejap.
5). Setelah kuah mendidih,masukkan semua bahan hiasan,tp lada jgn dulu......biar lobak merah empuk dulu.
6). Masukkan santan pekat,garam,gula dan serbuk perasa,kacau hingga rata.
7). Setelah ayam dan lobak merah empuk,masukkan lada dan air kunyit,kacau hingga sebati,pekatkan kuahnya dan boleh la di matikan api.SIAP UNTUK DI HIDANGKAN.

~~MASAKAN INI JUGA SESUAI GUNAKAN UDANG DAN SOTONG ( JIKA GUNA SOTONG,REBUS DAHULU DAN BIARKAN SEKOR SEKOR~~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan