Ahad, 12 Jun 2011

AGAR AGAR SANTAN IZZAH

 Setiap kali bila aku membuat agar agar ini,yg kalau org kelantan panggil "beleda santan"....nostalgia lama menerjah benakku......terbayang sibuknya arwah ibu tatkala menyiapkan juadah ini untuk hidangan berbuka puasa keluarga kami,kerna hidangan ini boleh di katakan wajib bagi kami,setiap menjelangnya bulan puasa dan petang raya......tanpa sedar panasnya airmata mengalir di pipiku.......sekarang semua itu sudah tiada lagi... hanyalah AL-FATIHAH..... buat arwah ibuku..........
Sekarang aku sediakan untuk keluargaku,tak kira waktu lagi,asal teringin je,aku akan membuatnya,kerna kami semua sukakannya especially my hubby..........
 BAHAN-BAHAN:-
 1 Peket agar agar serbuk NONA(warna merah)
21/2 Cawan santan
2 Cawan air
5 Camb gula
1/2 Camt garam
2 Helai daun pandan(basuh bersih dan simpul kemas)
CARA-CARA:
1). Masak agar agar bersama 2 cawan air,gula dan daun pandan  hingga mendidih.
2). Keluarkan daun pandan.Masukkan santan & garam,kacau lagi hingga rata dan sekali wap.
3). perlahan kan api dan kacau selalu supaya x membuak & pecah minyak.
4). Masukkan agar agar kedalam acuan.biarkan sejuk sedikit dan masukkan dlm peti ais.
5). Setelah agar agar betul betul beku barulah di keluarkan dari acuan dan di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan