Isnin, 27 Jun 2011

ACAR TELUR

>>Assalamualaikum dan selamat lunch buat kawan kawan.....ari ni izzah masak acar telur,acar ni sedap lagi jika guna telur puyuh.....tp kt dapur hanya ada telur ayam je,so tekak dah teringin.....apa lagi,redah je la,janji dapat lepaskan gian.....hehe...ni la rupanya acar telur izzah.............













>>Masak acar ni sedap di lawan dengan ikan kering goreng,nak nak ikan kapak @ ikan bulu ayam.....xyah byk2 lauk,mkn dengan nasi panas panas...........
 BAHAN-BAHAN;-
6 Biji telur rebus { kupas kulitnya-ketepikan }
2 Senduk kecil cili boh { lada kering mesin }
5 Biji bawang merah kecil { jika guna bawang besar-2 biji di belah 4 }
4 Ulas bawang putih
2 Biji lada merah { belah 2 }
2 Biji lada hijau { belah 2 }
1/2 Biji timun { potong sejari dan hiris kasar }
1/2 Biji lobak merah { potong sejari dan hiris kasar }
1/4 Camt biji sawi { penting utk acar }
1 1/2 Camb cuka makan
1 Camb gula
1/2 Camt garam
1 Mug air { untuk kuahnya }
3 Camb minyak masak { untuk menumis }
CARA-CARA;-
1}. Panaskan minyak dan masukkan cili boh,kacau perlahan sehingga cili masak.
2}. Masukkan semua bahan {kecuali lada dan telur }.
3}. Kacau sehingga sayur layu.Masukkan lada dan telur,kacau hingga telur bersalut rempah.
4}. Jika kuah terlalu pekat,tambahkan sedikit lagi air panas.setelah sayur layu,matikan api dan boleh lah di angkat.
5}. Sedia untuk di hidangkan.
**Jika guna 'telur puyuh' pastikan lada di masukkan hingga separuh layu baru lah di masukkan telur**

Tiada ulasan:

Catat Ulasan